Αφιέρωμα Ν. Φερόε 2020 (Preview)

Στα Νησιά Φερόε είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που ξεκινά εντός Μαΐου και το Betmarket έχει ετοιμάσει αναλυτικό preview για όλες τις ομάδες που παίρνουν μέρος, το σύστημα διεξαγωγής αλλά και μακροχρόνια στοιχήματα.

Σύστημα διεξαγωγής

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 10 ομάδες, οι οποίες παίζουν μεταξύ τους από τρεις φορές σε ένα πρόγραμμα 27 αγωνιστικών. Επειτα από κλήρωση προκύπτουν οι ομάδες που θα έχουν μία έξτρα εντός έδρας αναμέτρηση, κάτι που μέχρι πέρυσι οριζόταν σύμφωνα με τις επιδόσεις της προηγούμενης σεζόν.

Η πρωταθλήτρια ομάδα εξασφαλίζει ένα εισιτήριο για τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League, ενώ στα προκριματικά του Europa Conference League (νέα διοργάνωση της Uefa, που θα αρχίσει από το 2021) θα πάρει μέρος η 2η ομάδα της βαθμολογίας. Υποβιβάζονται οι δύο ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει τερματίσει στην πρώτη τριάδα της δεύτερης κατηγορίας τουλάχιστον μία ομάδα που δεν ανήκει σε καμία από τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας (ακολουθείται το Ισπανικό μοντέλο – στη δεύτερη κατηγορία παίρνουν μέρος και οι δεύτερες ομάδες της πρώτης κατηγορίας).

Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της χώρας στη μάχη του τίτλου

Είναι δεδομένο πως όσο περισσότερους τίτλους κατακτά μία ομάδα, τόσο ισχυρότερο γίνεται το brand name της. Εχοντας αυτό ως μέτρο σύγκρισης, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται και η μάχη του τίτλου. Οι τρεις ομάδες με τους περισσότερους τίτλους στην τροπαιοθήκη τους προσφέρονται ως πιθανές νικήτριες αυτού.

Πρώτο φαβορί η περυσινή πρωταθλήτρια ΚΙ Κλάκσβικ. Η ΚΙ Κλάκσβικ με την περυσινή επιτυχία (που κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική – κερδίζοντας με 3-0 στην έδρα της δευτεραθλήτριας Β36 Τορσάβιν) έφτασε τους 18 τίτλους και επέστρεψε στην κορυφή μετά από 20 χρόνια, παίρνοντας το αίμα της πίσω μετά τις πρόσφατες αποτυχημένες προσπάθειες (2017-2018). Εγιναν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της, αλλά το θετικό είναι ότι διατήρησε σ’ αυτό τον ηγέτη και πρώτο σκόρερ Γιοάνες Μπιάρταλιντ. Ο Μπιάρταλιντ πέτυχε 23 γκολ πέρυσι και αναδείχτηκε ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος.

Δεύτερο φαβορί η ΗΒ Τορσάβιν, η οποία εδρεύει στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας και αποτελεί την ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις (23 τίτλοι). Πέρυσι όχι μόνο δεν κατόρθωσε να φτάσει στην 2η συνεχόμενη κατάκτηση, αλλά βρέθηκε αρκετά μακριά από τον καλό της εαυτό και τερμάτισε στην 4η θέση. Φέτος, με νέο τεχνικό τον 37χρονο Δανό Γενς Μπέρτελ Ασκου (πρώην Χίερινγκ/Βίντεσελ) κάνει μία νέα αρχή, έχοντας ωστόσο χάσει έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της, τον Αρι Ολσεν ο οποίος πέρυσι αναδείχτηκε 2ος σκόρερ (12 τέρματα σε 25 αγωνιστικές).

Τρίτο φαβορί η Β36 Τορσάβιν (11 τίτλοι). Μπορεί πέρυσι να έχασε τον τίτλο στο νήμα από την ΚΙ Κλακσβικ, φέτος όμως έχοντας μάθει από τα λάθη της, αλλά κυρίως έχοντας ενισχύσει (Νάτεσταντ-Ολσεν-Πίνγκελ) το ήδη καλό της ρόστερ έχει όλα τα φόντα για να διεκδικήσει τουλάχιστον την επιστροφή της στο θρόνο μετά από 5 χρόνια. Στον πάγκο της συνεχίζει από τον Ιανουάριο του 2017 ο Γιακούπ α Μποργκ.

Ανερχόμενη δύναμη

Η ΝSI Ρούναβικ μπορεί να έχει κατακτήσει μόλις μία φορά το πρωτάθλημα στην ιστορία της και αυτή το μακρινό 2007, αλλά αποτελεί ανερχόμενη δύναμη με πολύ καλές παρουσίες την τελευταία 5ετια στο πρωτάθλημα. Μάλιστα, δύο απ’ αυτές τις σεζόν τερμάτισε στην 2η θέση (2015/2018).

Αν σε κάτι είναι ασυναγώνιστη, αυτή είναι η κούρσα του πρώτου σκόρερ. Ο 29χρονος πλέον Κλάιμιντ Ολσεν (φωτό) αναδείχτηκε πέρυσι για 5η σεζόν στις 7 τελευταίες πρώτος σκόρερ και βρίσκεται στο ρόστερ της από το 2007 έχοντας σκοράρει 188 τέρματα σε 297 εμφανίσεις.

Νέος προπονητής της ανέλαβε ο Σουηδός Γκλεν Σταχλ, επιστρέφοντας στους πάγκους μετά από σχεδόν 2 χρόνια. Διαθέτει εμπιερία από την κατηγορία, καθώς το 2018 διετέλεσε τεχνικός της TB/FC Suðuroy/Royn, με την οποία τερμάτισε στην 7η θέση και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου της χώρας, αμφότερα αποτελούν επιτεύγματα για τον σύλλογο. Οποιος είναι λάτρης των μεγάλων αουτσάιντερ και εκπλήξεων, σίγουρα το 12.00ρι που προσφέρεται για την κατάκτηση του τίτλου στην Ρούναβικ αποτελεί πρόκληση.

Η «γερασμένη»

Αν μία ομάδα έκανε εντύπωση τα τελευταία χρόνια με τα επιτεύγματά της και κατόρθωσε να μπει σφήνα στις μεγάλες δυνάμεις, αυτήν είναι σίγουρα η Βίκινγκουρ.

Δύο φορές πρωταθλήτρια (2016, 2017) και 5 κατακτήσεις Κυπέλλου την τελευταία 10ετια (2009, 2012, 2013, 2014, 2015). Ομάδα με εμπειρία από τις διοργανώσεις της Ουέφα. Πέρυσι τερμάτισε στην 5η θέση, με τη διοίκηση να αποφασίζει την αλλαγή τεχνικού.

Ωστόσο, πέρασαν τα χρόνια και οι παίκτες που έκαναν τη διαφορά και την ανέβασαν στην κορυφή δεν έχουν την ίδια απόδοση, με την ίδια να διαθέτει το 3ο μεγαλύτερο σε ηλικία ρόστερ της κατηγορίας.

Στον πάγκο της πλέον ο Εϊντουν Κλάκσταϊν (φωτό), ο οποίος έχει περάσει ένα φεγγάρι από την περυσινή πρωταθλήτρια ΚΙ Κλάκσβικ.

Η αποδυναμωμένη

Πραγματοποιώντας πέρυσι ένα σερί νικών στο τέλος ξέφυγε για τα καλά από τις τελευταίες θέσεις και τερμάτισε στην 6η θέση, θέση στην οποία φαίνεται πως έχει καπαρώσει καθώς τερματίζει για 3η διαδοχική σειρά.

Μπορεί η παράδοση να αποτελεί ισχυρό στοιχείο, ωστόσο, τα πράγματα φέτος δείχνουν ανησυχητικά. Ο λόγος για την Σκάλα, η οποία έχασε πρωτοκλασάτους -για τα δεδομένα της- παίκτες, τους οποίους δεν αντικατέστησε και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ της κατηγορίας.

Μάλιστα, αυτήν την στιγμή διαθέτει μόλις 15 παίκτες στο ρόστερ της (η φωτό είναι πρόσφατη και αλιευμένη από το λογαριασμό της στο fb!), τους λιγότερους από κάθε άλλη ομάδα.

Βράζουν στο ίδιο καζάνι

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι Αργκιρ, Τβοροϊρι, Στρέιμουρ. Πέρυσι τερμάτισαν με διαφορά τριών πόντων μεταξύ τους και αναμένεται να παλέψουν για την παραμονή τους.

Να αναφέρουμε πως η Τβοροϊρι είναι η πιο παλιά ομάδα στην χώρα και η 4η κατά σειρά με τους περισσότερους τίτλους (7), αλλά με τον πιο πρόσφατο το 1987.

H πορεία της Στρέιμουρ τα τελευταία έτη είναι καθοδική, απόρροια της απουσίας επενδυτή. Μάλιστα, σε σύγκριση με πέρυσι έχασε τον βασικό της κορμό και ενισχύθηκε με νεαρούς παίκτες. Πάντως, διαθέτει εμπειρία ως ομάδα και φημίζεται για τους άσους που βγάζει από το μανίκι της κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η Αργκιρ τερμάτισε στην 7η θέση πέρυσι, στην 3η της διαδοχική σεζόν στην μεγάλη κατηγορία. Ιδρύθηκε το 1973 από έναν Δανό και από το 2013 που ξανά ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία έχει υποβιβαστεί μόλις μία φορά (2016), αλλά κατόρθωσε να επιστρέψει άμεσα (2017).

Πιο οργανωμένη από πέρυσι

Τραγική σεζόν για την Φουγκλαφιόρντουρ η περυσινή, από αυτές που θέλει να διαγράψει άμεσα, καθώς σε 27 αγώνες κατέκτησε μόλις 6 πόντους. Ηταν η 2η σεζόν στις 3 τελευταίες που τερματίζει ως ουραγός.

Ο λόγος που συνεχίζει στην πρώτη κατηγορία είναι επειδή οι τρεις πρώτοι της δεύτερης κατηγορίας ήταν δεύτερες ομάδες εκείνων που αγωνίζονται στην πρώτη.

Ο πρώην μέσος της Βίνιγκουρ (147/10 από το 2007 στην ομάδα), Χανς Γιόργκεν Τζούρχουους ανέλαβε την ομάδα κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην προπονητική. Γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα στην κατηγορία και η δίψα του για να πετύχει θα δώσει ώθηση στην ομάδα.

Οι μεταγραφικές της κινήσεις ήταν καλές, ειδικά στην επίθεση και αν καταφέρει να συμμαζέψει την άμυνα, ίσως καταφέρει να την γλιτώσει και πάλι.

Γι’ αυτούς που λατρεύουν τις ιστορίες συνωμοσίας, θα προτείναμε να σημείωναν με κόκκινα γράμματα στο μπλοκάκι τους δίπλα στο όνομα της Φουγκλαφιόρντουρ, την Βίνιγκουρ, καθώς πέρα από τον Χανς Γιόργκεν Τζούρχουους, φαίνεται πως είναι και άλλα πράγματα που πλέον ενώνουν τις δύο ομάδες (δανεισμοί παικτών κτλ).